La pugna entre la gestió privada i la gestió estatal dels recursos col·lectius i la primera premi Nobel d'Economia l'any 2009 Elinor Olstrom



    
      Actualment qualsevol alternativa que busqui una forma d’organització diferent al binomi: "mercat – estat" és apreciada com a utopia irrealitzable i poc eficient.

         Front a aquest paradigma Elinor Ostrom la primera dona economista que va rebre un premi Nobel d’economia l'any  2009, i que va recollir desenes d’experiències de formes d’organització comunitària, va  sistematitzar certs principis generals que permeten imaginar que no eren experiències úniques o irrepetibles.
           Actualment és necessari preguntar-se fins a quin punt les persones podem decidir i governar la gestió dels nostres recursos i necessitats de manera compartida, de una manera cooperativa.  L’experiència analitzada i sistematitzada per Olstrom en el camp dels recursos naturals serveix per elevar la categoria de “lo comú” a la categoria de paradigma socio-economic (contraposat o complementari al binomi mercat -estat). Fins a quin punt és possible que les persones puguem decidir i governar la gestió dels nostres recursos i necessitats de manera COOPERATIVA, de manera COMPARTIDA?. ("Otra Sociedad ¿Otra Política?"de Joan Subirats Icaria ASACO). El "Tribunal de les Aigües" de València creat a l'edat mitjana és una institució que ella va estudiar. Constituït directament per els propis regants, ha demostrat ser eficaç en tant que institucions per el reg creades per els governs generen molts conflictes i en ocasions no funcionen en absolut. Perquè  no hi ha més institucions "espontànies"? Potser que l'acció de l'estat tractant de regular innecessariament i amb poca eficàcia està impedint l'aparició de institucions més eficaces?                      

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Torna digna i amb vida a El Aaiun

Manifest Internacional de la Marxa Mundial de les Dones per el 8 de març de 2022

12 a 17 d'octubre, TANCAMENT DE LA 5ª ACCIÓ INTERNACIONAL